06.04. 2020 Lesní požáry

Extrémní počet lesních požárů zaměstnal snad všechny hasičské jednotky na Vysočině.

V pondělí 6. dubna 2020 na Vysočinu přichází silný vítr, právě ten, a uplynulý slunečný víkend zaměstná snad úplně všechny hasičské jednotky v kraji. V uplynulém víkendu panovalo ideální počasí pro likvidaci následků kůrovcové kalamity, která postihla velkou část Vysočiny. I přes upozorňování meteorologů i hasičů se do lesů vydává mnoho lidí, aby likvidovali zbytky po lesní těžbě a ve velkém se pálí klest. Silný vítr pak působí na ledabyle zajištěná ohniště a postupně rozdmýchává extrémní počet požárů.

Asi největší událostí v okolí byl požár lesního pozemku mezi obcemi Bartoušov, Kněžská a Vysoká. Zde bylo zasaženo cca 10 ha lesního porostu, požár se díky silnému větru rychle rozšířil a to nejenom v lesní hrabance a kořenovém systému ale i korunami stromů. Shořelo mnoho kubíků naskladněné vytěžené kulatiny podél cest i skládky klestu připravené pro štěpkování. Rychlost a rozsah požáru si vyžádal i nasazení letecké hasicí techniky.

Jednotka z Přibyslavi zasahovala skoro nepřetržitě po dobu 12ti hodin. První událostí byl požár lesního porostu poblíž obce Buková. Událost byla jednotce předána ve 12:19 hodin. Na místo vyjely oba cisternové vozy a následně i pomocná technika. Zde se hasiči potýkali se silným zakouřením a rychlým rozšiřováním požáru, zásah tedy probíhal v dýchací technice. Požár likvidovaly celkem čtyři hasičské sbory.

Další událostí byl požár lesa poblíž obce Jitkov. Ve chvíli, kdy jednotka vyjížděla právě do Jitkova, byly už všechny hasičské sbory v okolí na nohou. A tak je možné, že jste na Přibyslavsku potkali i hasiče z jiných jednotek. Požár v Jitkově patřil svým rozsahem k těm menším a tak po rychlé likvidaci byla jednotka odeslána právě na požár u obce Bartoušov.

Zde probíhal zásah na několika hasebních úsecích, zřízená byla poměrně dlouhá a náročná kyvadlová doprava hasební vody a nasazeno bylo několik desítek útočných proudů. Jednotka byla událostí zaměstnána až do půlnoci, kdy se navrátila na stanici. Událost v Bartoušově však nebyla ani do této chvíle úplně zlikvidována a hasební práce pokračovaly další den.

Na zásazích se podíleli všichni členové jednotky. Spotřebováno naší jednotkou bylo celkem 114 000 litrů hasební vody a ujeto cca 400 km.