10.02. 2020 ÚNL – Oxid uhelnatý!!!

Nejvážnější událost spojená s bouří Sabine, byla ta, kterou místní jednotce předalo krajské operační středisko, v ponděli ve 20:35 hod. se zprávou Únik nebezpečné látky do ovzduší – otrava plynem. Tato událost se stala v nepřímém důsledku výpadku elektrické energie. V místní pivnici k obnovení elektrické energie a zajištění provozu použili náhradní motorový zdroj, který neuváženě umístili do sklepních nevětraných prostor. V důsledku toho došlo s největší pravděpodobností k přiotrávení přítomných osob oxidem uhelnatým. Naše jednotka dorazila na místo události jako první a při příjezdu už byla budova částečně evakuovaná. Hlavní podíl na tom měl jeden z hostů pivnice, kterému včas došla vážnost situace, začal vyvádět ven nadýchané osoby a přivolal pomoc.

Po našem příjezdu jsme neprodleně začali evakuovat celý objekt, kvůli zamoření zásah probíhal v dýchací technice. Rozsáhlá budova disponuje již zmíněným sklepením, pivnicí, ale i několika byty, ve kterých se nacházela zhruba desítka dospělých osob a jedno malé dítě. Do některých uzamčených prostor domu byl pro naléhavost situace proveden násilný vstup. Osobám nadýchaných oxidem uhelnatým je potřeba neprodleně podat kyslík. Naše jednotka disponuje poměrně slušnou zásobou kyslíku, díky tomu se všem vážně zasaženým dostalo první pomoci. Vzhledem k počtu postižených bylo nutné na místo přivolat celkem tři posádky ZZS. Zdravotnická záchranná služba odvezla do Havlíčkobrodské nemocnice nakonec celkem 6 postižených, mezi nimi i již zmíněné dítě. Objekt byl přirozeně odvětrán a událost byla předána PČR.

Na místě zasahovalo: JSDH Přibyslav, HZS stanice Havlíčkův brod, ZZS stanoviště Přibyslav, ZZS stanoviště Havlíčkův Brod, ZZS stanoviště Chotěboř, PČR, PČR výjezd kriminální služba.